STOJÍ ZA TO
JÍST LÉPE
ZELENINOVÉ
LASAGNE
v barvách duhy
SUROVINY:
2 cibule Nature‘s
Promise Bio
6 stroužků česneku
NP Bio
3 batáty
70 ml olivového oleje
NP Bio
sůl, pepř
1 polévková lžíce
sušené šalvěje
1 červená cibule
1 červená řepa NP Bio
100 g baby špenátu
450 g cottage natur
NP Free from
20
8
porcí
160 g žervé NP Bio
10 g másla NP Free
from
50 g hladké pšeničné
mouky NP Bio
600 ml plnotučného
mléka NP Bio
¼ lžičky mletého
muškátového oříšku
680 g bio rajčatového
pyré
250 g lasagní
300 g mozzarelly
100 g parmazánu
1 hrst čerstvé bazalky
BiRoEDrAeKcCeEpt
75
min
VEGET
POSTUP:
1. Nejprve připravte barevné náplně. Očistěte
a nahrubo nakrájejte 1 cibuli, 3 stroužky česneku
a batáty nakrájejte na kostičky. Zeleninu rozprostřete
na plech vymazaný olejem, osolte, opepřete
a zasypte šalvějí. Pečte v troubě předehřáté na
180 °C 20 minut.
2. Na druhý plech vymazaný olejem rozprostřete
1 očištěnou, nahrubo nakrájenou červenou cibuli
a kostičky oloupané středně velké řepy. Osolte,
opepřete, vložte do trouby k batátům a pečte
20 minut.
3. Na pánvi na 2 lžících oleje orestujte očištěnou,
najemno nakrájenou cibuli 3 minuty dosklovata.
Přidejte zbylý rozmělněný česnek, nechte
1 minutu rozvonět a vsypte špenát. Osolte a po
2 minutách směs odstavte. Přesypte do mísy
a nechte vychladnout. Přidejte sýry cottage a žervé
a promíchejte. Dle chuti dosolte.
4. Bešamel připravte v kastrůlku, ve kterém opražte na
másle mouku do světlé jíšky, asi 2 minuty. Za stálého
míchání podlijte mlékem, osolte, opepřete, okořeňte
muškátovým oříškem a na mírném ohni vařte do
zhoustnutí 5 minut.
5. V kuchyňském robotu zvlášť rozmixujte upečené
batáty a řepu dohladka.
6. Dno hlubší zapékací mísy o velikosti 28 × 15 cm
pomažte rajčatovým pyré. Vyskládejte na něj
vedle sebe plátky lasagní a namažte 2 cm vysokou
batátovou vrstvou. Potřete bešamelem a opět
obložte lasagnemi. Naneste sýrovou vrstvu, lasagne
a vrstvu z řepy. Zakončete poslední vrstvou lasagní,
přelijte zbylým bešamelem a zasypte strouhanou
mozzarellou a parmazánem. Pečte 30 minut
dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.
7. Podávejte posypané čerstvou bazalkou.