Zdravé recepty
Co jíst při laktózové
intoleranci?
Laktózová intolerance dokáže pořádně znepříjemnit
život a zažívání. Je třeba vyloučit či výrazně omezit
konzumaci potravin obsahující laktózu a dbát
na dostatečný příjem probiotik, vitaminů a minerálů
z jiných zdrojů. Někdy však není nutné vyloučit všechny
mléčné produkty, jako je tomu u alergie na kravské
mléko. Jak se tato intolerance projevuje, jaké potraviny
do jídelníčku zařadit a jakým se vyhnout?
L
aktózová intolerance je nesnášenlivost mléka a některých
mléčných produktů. Projevuje se zažívacími potížemi, zvýšenou plynatostí,
bolestmi či kručením břicha, průjmy
a nevolností. Příčinou je nedostatečná tvorba trávicího enzymu laktázy,
který štěpí mléčný cukr (laktózu)
na monosacharidy glukózu a galaktózu. Dochází tak k nedostatečnému
rozštěpení laktózy, což způsobuje
zažívací potíže. Léčba spočívá v dietě
s omezenou konzumací mléka, mléčných produktů a potravin obsahující
laktózu. Při výrazných potížích je
třeba laktózu z jídelníčku vyloučit
zcela.
Alergie na kravskou bílkovinu není
laktózovou intolerancí. Alergie je reakce imunitního systému na alergen,
což způsobuje celou řadu symptomů
a potíží. U laktózové intolerance jde
o trávicí potíže, nikoli o alergickou
4
Laktózová
intolerance není
alergie.
reakci. Léčba nemusí být také tak
striktní jako u alergie, kde je třeba
zcela vyloučit mléčné produkty.
U laktózové intolerance mohou být
dobře snášeny některé fermentované
mléčné výrobky a sýry, které mají
snížené množství laktózy.
Co bývá lépe snášeno?
Není nutné vyhýbat se úplně všem
mléčným produktům, protože některé
z nich obsahují cenná probiotika,
kvalitní bílkoviny a celou řadu vitaminů a minerálů. Někdo snáší dobře
Jaké potraviny
obsahují laktózu?
Laktóza se vyskytuje nejen
v mléce a mléčných produktech, ale najdeme ji i v sušenkách, čokoládě, uzeninách,
pečivu a instantních výrobcích.
Je proto vhodné číst vždy složení
produktu, i přestože se nejedná
o mléčný výrobek. Na etiketě
nehledáme jen obsah laktózy,
ale i mléka, sušeného mléka či
syrovátky. U laktózové intolerance je nutné vyřadit či výrazně
omezit hlavně mléko, syrovátku,
smetanu, šlehačku, zmrzlinu,
smetanové jogurty a mléčné
dezerty.