Jak na pestřejší jídelníček
a zdravější život
Někteří z nás si možná z vánočního veselí a hodování odnesli i nechtěný
dárek v podobě několika kil navíc. A nový rok začínáme ve znamení další
zbytečné diety, další permice do fitka a všemožných akčních plánů, jak
s nadváhou zatočit. Stojí za to se na chvíli zastavit a zamyslet se.
Opravdová změna chce čas, abychom si trvale osvojili zdravé
návyky. Dobrý začátek je ozdravení jídelníčku: jíst více zeleniny
a ovoce, celozrnných produktů, mléčných výrobků, kvalitního
masa a ryb. Jídlo si rozdělte na 3–5 porcí denně a mimo ně
neuzobávejte. Vyřaďte sladké pití, přemíru alkoholu a pijte
ideálně čistou vodu nebo čaje.
Mgr. Tereza Havlínová, nutriční specialistka
Věří, že každý se může ve svém těle cítit líp i bez
extrémních diet, a pomáhá ostatním k udržitelnému,
zdravému životnímu stylu. Poskytuje také individuální
poradenství a pro zdravý jídelníček ráda objevuje nové
recepty. Jeden z nich si teď můžete vyzkoušet s námi.
DOMÁCÍ GRANOLA
SUROVINY (4 PORCE)
hrnky ovesných vloček smíchaných půl
4
na půl s pohankovými
½ hrnku semínek a nasekaných ořechů
(kešu, vlašské...)
½ lžičky soli
½ lžičky skořice
½ hrnku rozpuštěného kokosového
nebo olivového oleje
½ hrnku medu nebo
javorového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
hrst sušeného ovoce (mango, maliny...)
lístky máty na ozdobu
TIP NAVÍC
Granolu podávejte s bílým
jogurtem nebo mlékem.
Pokud máte problémy
s trávením laktózy, zkuste bílý
bezlaktózový jogurt z řady
FREE.
POSTUP:
Příprava trvá asi 35 min.
Troubu předehřejte na 180 °C. Velký pečicí plech vyložte pečicím papírem.
Ve velké míse si smíchejte vločky, ořechy, semínka a sušené ovoce. Přidejte sůl a skořici.
Promíchejte. Přidejte olej, med nebo javorový sirup a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte tak,
aby všechny vločky a ořechy byly obalené. Lžící rozprostřete v tenké vrstvě na předem připravený
plech s pečicím papírem. Pečte cca 25 minut do zlatova a průběžně promíchávejte. Po vychladnutí
rozlámejte na menší kousky, přidat můžete i nasekanou čokoládu. Doplňte citrusy a lístky máty.
Ideální porce granoly záleží na vaší potřebě energie a fyzické aktivitě, zpravidla je to 30–50 g.
Skladujte v uzavíratelné nádobě.
-70%