Recept
TELECÍ OSSOBUCCO
SE ŠAFRÁNOVÝM
RIZOTEM
Obtížnost: střední
Čas přípravy: 180 min
Počet porcí: 10
MASO:
2000 g telecí zadní kližka s kostí
(nařezaná s kostí)
PŘÍPRAVA:
240 g
cibule žlutá **
Příprava masa (cca 5 minut):
Maso osušíme, blánu nařízneme na obvodu asi na 3 místech, aby se maso
120 g
50 g
150 g rajčata krájená *
100 g
500 g vývar hovězí, vlastní výroba
20 g
máslo 82%
olej olivový extra panenský **
nedeformovalo.
Příprava základu a masa (cca 2,5 hodiny):
Maso opečeme na pánvi s olejem po obou stranách, aby se bílkoviny zatáhly. Maso
po opečení vyjmeme a do pánve přidáme máslo. Oloupanou, najemno nakrájenou cibuli
orestujeme na másle s olejem dosklovata. Přidáme maso, víno a necháme krátce
odvařit. Poté maso zalijeme částí vývaru, přidáme rajčata, sůl, přiklopíme pokličkou
a dusíme za občasného míchání a doplňování tekutiny doměkka. V polovině dušení (asi
po 1 hodině) maso obrátíme. Jakmile je maso měkké, přidáme gremuládu a ještě asi
5 minut na mírném příkonu dusíme. Konzistenci štávy upravime vývarem.
víno bílé, suché ***
sůl kamenná
ŠAFRÁNOVÉ RIZOTO:
700 g rýže Carnaroli **
150 g šalotka
150 g olej olivový extra panenský**
20 g
1g
500 g kuřecí vývar, vlastní výroba
250 g
100 g
sůl kamenná
šafrán **
Příprava rizota (cca 25 minut):
Šafrán namočíme do malého množství vlažné vody. Šalotku oloupeme, nakrájíme
nadrobno a orestujeme na olivovém oleji dosklovata. Nasypeme na ni rýži a opět
restujeme. Pak ji zalijeme bilým vínem a krátce odvaříme. Poté ji zalijeme předem
připraveným horkým kuřecím vývarem a přidáme namočený šafrán. Dochutíme solí.
Za občasného míchání vaříme na mírném teple asi 20 minut. Rýže musí být naměklá,
na povrchu šlemovitá. Konzistence rizota je hustě tekoucí. Nakonec vmícháme kostky
vychlazeného másla. Tím rizoto zjemníme a zároveň zahustíme (hustotu rizota
regulujeme vývarem).
víno bílé, suché ***
máslo 82%
GREMULÁDA:
citron (na kůru)
česnek čerstvý
50 g
40 g
20 g
3 g
petržel listová, čerstvá **
ančovičky sterilované
Příprava gremulády (cca 5 minut):
Do misky nakrájíme na tenké nudličky žlutou část kůry omytého citronu, nastrouhaný
česnek, na nudličky překrájené lístky listové petržele a rozetřené filátko ančovičky.
Servírování:
Na teplý talíř servírujeme porci teplého šafránového rizota, do jehož středu přeložíme
teplé maso s morkem uvnitř kosti, které přelijeme teplou štávou.
produkt
vhodný pro
přípravu
aro
TIP.
METRO
Komentář kuchaře:
Chef
SOMMELR
K přípravě rizota můžeme používat i jiné druhy rýže, jako jsou Arborio, Vialone Nano apod.
receptu
RECEPTU
makro
ŠETŘÍME
VODOU
makro
ŠETŘÍME
VODOU
makro
ŠETŘÍME
VODOU
makro
ŠETŘÍME
VODOU
Natura
pramenitá voda
neperlivá,
perlivá, jemně
perlivá
bal.: 6* 1,51
Becherovka 38%,
Captain Morgan
Spiced 35%
bal.:11
cena za 11
další akční ceny
také na:
ostatní Captain
Morgan, bal.:11
Becherovka
BECHEROVKA
Coca-Cola
optain Monga
Lemond 20%
bal.:11
cena za 1,51
další akčni cena
také na:
bal.: 12x 500 ml
Coca-Cola, Fanta,
Sprite, Kinley
všechny druhy
bal.: 12x 500 ml
cena za 11
další akční
cena také na:
Becherovka,
bal.: 0,051
NATURA
NEPERLI
cena za 500 ml
SPICED GOLD
1650
31400
260,00
1 9,09*
1 18,98*
1 379,94
J 314,60
METRO
METRO
Chef
METRO
aro
2
Naše značky pro Vaše podnikání
Fine
Life
SIGMA Tarrington House
RIOBA