SYMBOL ŽIVOTA
Křepelčí vejce
• bal.: 12 ks
• cena za 1 ks
2,40 2,
76*
Vejce v sobě kromě kulinářského potenciálu nese
i duchovní přesah. Od pradávna je vnímáno jako symbol života,
plodnosti a znovuzrození. Čerstvá domácí vejce vždy platila
za hodnotný dárek. A symbolika se promítá
i do lidových zvyklostí – barvení velikonočních kraslic je
tradiční zvyk, který pochází už z dob raného křesťanství. Slepičí
produkt slouží i jako námět umělcům – z tradice barvení vajec
vycházejí například slavná Fabergého vejce, klenotnické skvosty
symbolizující nádheru a bohatství.
* cena s DPH
PŠTROS A KOLIBŘÍK
Vejce z volného výběhu
• bal.: 6 ks
• cena za 6 ks
5,90 6,
79*
NABÍDKA NA TÉTO STRANĚ
PLATÍ 31. 3. – 27. 4. 2021
Víte, že nejmenší vejce na světě jsou
ve skutečnosti ta pštrosí? Ačkoliv
ostatní druhy ptačích vajec svým
rozměrem předstihují, v poměru
k velikosti těla pštrosí samice je to
opačně – představují totiž pouhé jedno procento její váhy. Největší vejce
z tohoto pohledu pak kladou ti
nejmenší ptáci, kolibříci. Jejich
miniaturní vajíčka tvoří až čtvrtinu
hmotnosti samičky.
Nákup
a skladování
PŘI NÁKUPU VYBÍREJTE ČISTÁ,
NEPOŠKOZENÁ VEJCE BEZE STOP PEŘÍ
NEBO TRUSU, POZORNOST VĚNUJTE
TAKÉ DOBĚ SPOTŘEBY.
VEJCE SKLADUJTE PŘI TEPLOTĚ
DO 5 °C, IDEÁLNĚ ŠPIČKOU DOLŮ, ABY
MOHLA VZDUCHOVÁ KOMŮRKA NA
TUPÉM KONCI „DÝCHAT“. PRODLOUŽÍ
SE TAK JEJICH TRVANLIVOST.
K OVĚŘENÍ ČERSTVOSTI VAJEC
MŮŽETE POUŽÍT JEDNODUCHÝ
TEST – PONOŘTE JE DO VODY.
ČERSTVÁ VEJCE ZŮSTANOU LEŽET
U DNA, STARŠÍ KUSY PLAVOU ŠPIČKOU
NAHORU. PO ROZKLEPNUTÍ POZNÁTE
ČERSTVÉ VEJCE PODLE PEVNÉHO,
KULATÉHO A KLENUTÉHO ŽLOUTKU.
POKUD OBJEVÍTE ŽLOUTEK PLOCHÝ
A SNÁZE POŠKODITELNÝ, MÁ UŽ VEJCE
NEJLEPŠÍ FORMU ZA SEBOU.
facebook.com/makro.cz
cE2108_01-32.indb 19
BEZ RIZIKA
Pokud máte obavy ze salmonelózy, případnému nakažení
předejdete dokonalou hygienou (ruce, pracovní deska,
náčiní), a to už když sáhnete
na skořápku – právě tam
totiž bakterie ulpívají nejčastěji, a teprve po určité době
pronikají dovnitř. Úplnou
jistotu vám zajistí tepelná
úprava na 70 °C v celém
objemu po dobu deseti minut
nebo na 75 °C po dobu pěti
minut. V případě kratší doby
je třeba vždy počítat s jistým
rizikem. Výskyt salmonelózy
však naštěstí v posledních
letech klesá, mimo to
všechny registrované chovy
v ČR podléhají permanentní
veterinární kontrole a v případě infekce se vejce vůbec
nedostanou do obchodní sítě.
instagram.com/makro_cr 19
16.03.2021 9:23