Víno a sýry patří neodmyslitelně k sobě,
protože si zkrátka velmi dobře rozumí.
Mnozí z nás si už konzumaci vína bez
prkénka s nakrájenými sýry, nebo
naopak variaci sýrů bez dobrého vína
ani nedovedou představit.
Hledejte
symbol
v národních
barvách
Pijte zodpovědně
Vína a sýry
Víno a sýry
Párování vína se sýry je velmi zajímavá oblast, které
se mohou roky věnovat profesionální someliéři, ale
stejně tak si sýry mohou víno zpříjemnit i naprostí
laici. Stačí se řídit několika jednoduchými principy,
které mistři objevili dávno před námi.
Obecně platí:
• Čerstvé sýry si žádají svěží bílá vína.
• Hutnější a dlouho zrající sýry pak skvěle
doprovodí sladší vína.
• K sýrům jemné chuti podáváme bílá vína.
Tichá bílá vína
Veltlínské
zelené
čerstvé sýry (brynza, balkánský sýr), uzené
a pařené sýry (oštěpek, Koliba)
Ryzlink
vlašský
polotvrdé sýry (gouda, provolone), čerstvé
sýry (ricotta, tvaroh s bylinkami)
Sauvignon
polotvrdé sýry (Zlatá Praha, Leerdammer),
čerstvé kozí a ovčí sýry (feta, brynza)
Rulandské
šedé
zrající sýry (Blaťácké zlato, Munster),
tvrdé sýry (pecorino, Gran Moravia)
Ryzlink
rýnský
zrající sýry typu trapist (Pere Joseph,
Port Salut), tvrdé sýry (ementál, čedar)
Chardonnay
polotvrdé sýry (Madeland, gouda),
měkké kozí sýry s bílou plísní (Bougon)
Muškát
moravský
sýry s modrou plísní (roquefort, Niva),
čerstvé sýry (gervais, Lučina, mascarpone)
Tramín
červený
sýry s modrou plísní (gorgonzola late,
Modřenín), uzené sýry (korbáčik, Koliba)
• Sýry výrazné chuti doprovázíme červenými víny.
• Sýry s bílou plísní vhodně doplní všechny odrůdy
červených vín.
• Sýry s modrou plísní je ideální kombinovat
se zralými červenými víny.
• Polotvrdé a polotuhé sýry lze zkombinovat
se suchými bílými víny anebo středně plnými
červenými víny.
• Tvrdé sýry naopak nejlépe vyniknou se suchými,
svěžími bílými víny.
• Sušší vína a svěží růžová vína se dobře hodí
k měkkým sýrům.
• K pařeným sýrům se hodí výraznější bílá vína.
• Kozí a ovčí sýry si skvěle rozumí s ovocnými
bílými nebo růžovými víny.
Tichá červená vína
• Sýry typu romadur nebo uzený sýr je vhodné
doprovodit mladými jakostními víny.
Rulandské
modré
měkké sýry s bílou plísní (camembert, brie),
tvrdé sýry (asiago, ementál)
• Tavený sýr se může kombinovat s lehkými
suchými víny.
Modrý
Portugal
měkké sýry s bílou plísní (brie, Hermelín),
pařené a uzené sýry (parenica, eidam)
Frankovka
měkké sýry s bílou plísní (camembert, Hermelín), čerstvé sýry (cream cheese, Lučina)
Merlot
měkké sýry s bílou plísní (camembert, brie),
pařené sýry (mozzarella)
Cabernet
Sauvignon
měkké sýry s bílou plísní (brie, coulommiers),
tvrdé kozí a ovčí sýry (manchego, kefalotiri)
Ať už ale zvolíte jakoukoliv kombinaci vína a sýru,
nejdůležitějším pravidlem zůstává, že vám sýr
i víno musí jednoduše chutnat. Víno dokáže vytvořit
harmonii téměř se všemi druhy sýrů, takže se
nemusíte bát zkoušet. Více informací na
www.vinazmoravyvinazcech.cz
2
VÍNA A SÝRY
Vinari_Jaro_2021_PR_MAKRO_185x270.indd 1
cI2109_01-11.indd 2
24.03.2021 11:11
29.03.2021 9:26