PÁRKY
JAK SI VYBRAT KVALITNÍ PÁREK
– podle podílu masa, který je deklarován na obalu výrobku v procentech,
a výrobci kvalitních párků se tento údaj nebojí na etiketách uvádět – lze
za kvalitní párek považovat ten s podílem masa min. 70 %
– garanci dobré kvality dávají tzv. chráněné výrobky (např. Vídeňské
a Debrecínské párky), u kterých stanovuje vyhláška pro maso a masné
výrobky č. 69/2016 Sb. (plné znění najdete na www.mvcr.cz) základní jakostní
parametry (např. obsah masa a tuku, nepřípustné suroviny a přídatné látky)
– párek v přírodním střívku by měl být prohnutý, nikoli rovný
– párky by neměly být příliš světlé nebo tmavé ani příliš svraštělé
– nakupujte zavedené značky
– v neposlední řadě se řiďte vlastní zkušeností
mi
n . obsa
80 %
h
mi
n . obsa
h
– VÍDEŇSKÉ SE SÝREM: MIN. OBSAH MASA 75 % + 10 % SÝR
– VÍDEŇSKÉ: MIN. OBSAH MASA 85 %
– DEBRECÍNSKÉ: MIN. OBSAH MASA 90 %
– BANKETKY: MIN. OBSAH MASA 85 %
76 %
masa
masa
Vídeňské párky, Vídeňské párky se sýrem,
Debrecínské párky, Banketky
Telecí párky
v přírodním
střívku
Vídeňské párky
• bal.: 550 g
• cena za 550 g
• bal.: 460 g
• cena za 460 g
• bal.: cca 1 kg
• cena za 1 kg
99,90/114,89*
84,90/97,64*
192,00/220,80*
– VÍDEŇSKÉ SE SÝREM:
VEPŘOVÉ MASO 73 %,
HOVĚZÍ MASO 11 %,
SÝR EIDAM 8 %
– DEBRECÍNSKÉ:
VEPŘOVÉ MASO 49 %,
HOVĚZÍ MASO 19 %
– ESO:
VEPŘOVÉ MASO 67 %,
HOVĚZÍ MASO 10 %
80 %
masa
mi
n . obsa
85 %
masa
Eso párky, Debrecínské párky výběrové,
Vídeňské párky se sýrem
Vídeňské párky mini
• bal.: 40× 25 g
• cena za 25 g
4,90/5,64*
h
h
mi
n . obsa
Krůtí minipárky
• bal.: cca 1 kg, cena za 1 kg
• bal.: cca 1 kg
• cena za 1 kg
134,00/154,10*
133,00/152,95*
POZOR NA OHŘÍVÁNÍ!
Párky se při ohřívání nesmějí vařit, mohly by prasknout, a tím
ztratit své chuťové vlastnosti. Ideální teplota je 75 až 80 °C, což
poznáte tak, že jdou nahoru jemné bublinky a voda se začíná
převalovat.
*cena s DPH
Pokud ohříváte párky v mikrovlnné troubě, pak v malém
množství vody při nižším výkonu (400 W) po dobu cca 1 minuty.
Při vyšším výkonu a delší době hrozí prasknutí.
30
cI2110_22-32.indd 30
PIVO A KLOBÁSA
13.04.2021 10:51