Recept
KOHOUT
NA VÍNĚ
Obtížnost: pracné
Čas přípravy: 4 hod.
Počet porcí: 8
SUROVINY:
2,5 kg
100 g
250 g
200 g
150 g
40 g
3 ks
50 ml
50 g
1,5 l
5 snítek
10 kuliček
10 kuliček
1l
kohout celý
sádlo *
mrkev **
cibule **
špek
rajský protlak *
česnek
červený vinný ocet
cukr *
červené víno Francie
tymián **
nové koření **
celý pepř **
vývar z ořezů kohouta
Kohouta rozbouráme. Prsa a stehna osolíme, opepříme a zatáhneme na sádle.
Zbytek kohouta použijeme v případě potřeby do vývaru. V hrnci, kde jsme
zatáhli maso, si připravíme základ. Postupně zarestujeme na velké kusy
nakrájenou mrkev (250 g), cibuli (200 g), špek (150 g), 2 lžíce rajského protlaku,
česnek (3 stroužky), přidáme nové koření (10 kuliček), 2 bobkové listy, tymián
(5 snítek), pepř černý celý (10 kuliček), přidáme lžíci cukru a zarestujeme.
Zastříkneme 50 ml červeného vinného octa, zalijeme 1,5 litru červeného vína,
přidáme 1 litr vývaru ze skeletu kohouta a přivedeme k varu. Dáme vychladit.
Do vychlazeného základu přidáme kousky kohouta a necháme marinovat
v chladu 24 hodin. Další den maso vytáhneme – základ přivedeme k varu
a maso vložíme zpět – přikryjeme poklicí a pečeme na 120 stupňů 3 hodiny.
150 ml
100 g
koňak
máslo
Karotku očistíme, blanšírujeme v osolené vodě 3 minuty a orestujeme na sádle.
10 ks
250 g
100 g
150 g
karotka **
malé žampiony **
perlové cibulky
slanina **
Orestujeme na drobno nasekanou slaninu, na výpeku orestujeme malé
žampiony a osolíme je.
10 g
10 g
10 g
petržel plochá **
estragon **
libeček **
Jakmile bude kohout měkký, vytáhneme maso a obereme ho od kostí a kůží.
Základ scedíme a svaříme na cca 1/4 v omáčku.
*
**
PŘÍPRAVA:
Mezitím, co se kohout peče, si připravíme:
Nasekáme petržel, estragon a libeček.
Do druhého hrnce nalijeme 150 ml koňaku, zapálíme a svaříme na glazé.
Přidáme zredukovanou omáčku, provaříme a zašleháme do ní studené máslo.
produkt
vhodný pro
přípravu
receptu
TIP
K
RECEPTU
#P
PRO
R BU
BUDO
DO
OUC
U NO
NOST
S
ST
MYSL
YS
S ÍME
ME NA
A VÁŠ ÚSPĚC
ÚSP
S
SPĚC
H
I PLANET
ANE U
Omáčku nalijeme na kohouta a přidáme mrkev, slaninu, žampiony, 2 lžíce
perlových cibulek a bylinky. Můžeme servírovat s bílou bagetou.
Cygnu
Cy
gnuss
gnu
c va,
ca
va br
brut
ut nat
atture
u
Špa
p něl
ělsko
ěl
sko
ball.: 750
0 mll
cen
enaa zzaa 7 50
0 ml
m
Terre
Te
rre di Fa
F ian
ia o
Prriimi
mitivo
tiv
ivo
Itá
tálie
álie
lie,, Sale
Salento
ntoo
baa .:: 750
bal
0 ml
m
cenaa za 7 50 m
cen
mll
V cqueyr
Va
cquey
cqu
eyr
eyras
y as
as
ccuvée
cu
uvée
vée,, Fran
r anccie
ra
rancie
ie
ball.:. 750
750 ml
ml
ccen
e a za 7 5
50
0 mll
179,90
189,90
239,90
217,68*
2
229,78*
290,28*
*c
Naše značky pro Vaše podnikání
cS2111_01-21.indd 2
28.04.2021 11:33