KOLEM KUCHYNĚ
ZÁKLADNÍ VÝBAVA
PIZZA PARTY
Kleště, nože, vidlice, obracečky, mašlovačky.... Usnadňují práci s připravovanými
pochutinami, a pokud zvolíte typy vhodné
pro grilování, určitě se nespálíte, a to ani
doslova. Jak je poznáte? Vyrobeny jsou
z kvalitního, tepelně odolného materiálu
a oproti běžným kuchyňským pomůckám
mají delší rukojeť. Hodit se mohou také
tácky z hliníkové fólie, které dobře vedou
teplo a současně zabraňují odkapávání
tuku a šťáv na rozžhavené uhlíky. Pamatujte také na zásobu kvalitního
pevného alobalu.
Chcete si upéct tu nejlepší italskou pizzu, s nafouklými a křupavými okraji, která by chutnala
i Italům? Stačí vsadit na pizza kámen. Prodává
se v různém provedení, tvaru hranatého, kulatého, s úchytkami i bez nich, z keramického
kordieritu či jako litinový tál. Tu nejlepší pizzu,
ale třeba i lívance vykouzlíte na pizza kameni
díky jeho mikroskopickým pórům, které
absorbují vlhkost těsta a následně ji uvolňují,
čímž pomáhají udržet vysokou teplotu. Kámen
stačí pořádně rozpálit, vložit na něj obložené
těsto a zhruba deset minut péct. Poslouží i pro
přípravu ryb, omelety, vajec se slaninou nebo
grilované zeleniny.
HAMBURGER JE KRÁL
Tvar i velikost, díky nimž maso padne do housky jako ulité –
řeč je o tvořítku na hamburgery. Nad běžným ručním tvarováním vítězí tím, že porce jsou jedna jako druhá a připravují
se stejně dlouhou dobu. Současně získá burger ideální tvar
k jídlu – není ani nízký, ani vysoký, zkrátka akorát. Vybrat si
můžete tvořítka plastová i z hliníkové slitiny s nepřilnavým
povrchem – přednost ale dávejte hlavně těm, která jsou vybavena drážkami pro rychlejší a lepší propečení masa.
RUCE V BEZPEČÍ
Bezpečnost je při grilování nutností. V první řadě se o ni postarají speciální
žáruvzdorné rukavice, které jsou základní pomůckou pro obsluhu grilu
a zacházení s rozpálenými rošty, jehlami či grilovacím náčiním. Přestože
díky své délce většinou ochrání i předloktí, podstatný je materiál, tím může
být kůže, polyester, neopren či silnější bavlna. Na trhu najdete i speciální
kevlarové rukavice ze syntetických aramidových vláken, jejichž výhodou je
ultrasilná teplotní odolnost až do 350 °C (krátkodobě dokonce do 500 °C).
Nezapomeňte ani na zástěru! Ta by měla být vyrobená z pevného a odolného
materiálu a vybavená kapsami a poutky pro odložení grilovacích pomůcek.
RYBÍ HOSTINA
Křehké rybí maso nezřídka končí na grilu
jako trhanec. Zbytečně. Stačí použít speciální
držák na rybu, který zabrání tomu, aby se
maso k horkému roštu přilepilo a následně se
roztrhlo. Jde o mřížku z ušlechtilé oceli, do
níž rybu jednoduše vložíte, zavřete a umístíte
na rozžhavený gril. Varianta ve tvaru ryby
se hodí pro jeden exemplář typu pstruha,
pražmy či mořského vlka. Pořídit si můžete
i obdélníkový držák, který využijete i pro jiné
choulostivé grilované pokrmy, ať už pro filety
z ryb, jako je losos, tuňák či kapr, nebo na
zeleninu od cukety přes papriku až po lilek.
30
cE2112_01-32.indb 30
EPIKURE
12.05.2021 16:00