FOKUS
Kávové palačinky
• 1 hrnek hladké mouky • 1 hrnek mléka • 2 vejce • 1 lžíce rozpuštěného másla
• 2 lžíce cukru • 1 hrnek uvařené kávy • špetka soli • olej
Mouku nasypeme do mísy, zalijeme studeným mlékem, přidáme vejce a opatrně mícháme, dokud nevznikne těsto bez hrudek. Přidáme lžíci rozpuštěného
másla, cukr, kávu a špetku soli. Pokračujeme v míchání, dokud nezískáme
dokonale hladkou směs. Mísu zakryjeme potravinovou fólií a dáme alespoň na
30 minut odpočinout do lednice. Poté smažíme na pánvi lehce potřené olejem
tenké palačinky. Jako náplň můžeme použít sladký tvaroh, čokoládovou pomazánku, ořechové máslo nebo směs ricotty a medu.
BÁJEČNÁ
I V KUCHYNI
Lahodná chuť kávy se uplatňuje
nejen v podobě nápoje, ale používá se
i k ochucení pokrmů. Nejširší využití má
ve sladké kuchyni – přidává se do těst na
bábovky, dorty, muffiny, brownies, sušenky
či palačinky, používá se do krémů na cukroví,
šlehačkových pěn i do zmrzliny. Kombinovat ji však lze i s masem, kterému dodá
specifickou, jemně kouřovou chuť,
a navíc podpoří jeho
křehkost.
10
cE2121_01-32.indb 10
EPIKURE
14.09.2021 10:29