SEDMERO
UŽITEČNÝCH TIPŮ
N
ejčastěji se tomuto oblíbenému pokrmu říká nádivka, názvy se ale liší region od
regionu. Setkat se tak můžeme i s výrazem
řežábek, sekanice, buchta, nádivina, fašírka
nebo hlavička. Hlavička se jí říká proto, že její
součástí bývalo kdysi maso z telecí hlavy.
A fašírka? Výraz pochází z německého slova
„faschierte“, které se překládá jako sekaná
nebo mleté maso. Jedná se o pokrm natolik
oblíbený, že se osvědčené rodinné recepty
dědí z generace na generaci. Servíruje se
horký i za studena, jako samostatné jídlo
nebo příloha, používá se i jako náplň do masa.
SYMBOL JARA
Podle velikonočních tradic se nádivka
chystala na Bílou sobotu a často sloužila jako
hlavní jídlo. Hospodyňky do základu pokrmu,
který tvoří vejce, pečivo a jeden nebo více
druhů masa, vždycky přidávaly čerstvé
zelené bylinky, jež symbolizovaly přicházející, dlouho očekávané jaro. Při příznivém
počasí to byly snadno dostupné kopřivy
nebo mladé lístky pampelišky či popence,
ale i petrželka, libeček nebo čerstvý špenát.
Použité suroviny i postup se podle lokality
liší – někde dělají nádivku z kombinace
Všechny
ingredience potřebné
pro přípravu
velikonoční nádivky
najdete v sortimentu
makro.
✔ Velikonoční nádivku můžete místo v pekáči upéct
v papírových nebo silikonových formičkách na muffiny.
Hodí se na svačinu, výlet
i jako dárek pro koledníky.
✔ Nádivka bude chutnat
ještě lépe, když kostičky
pečiva nejprve osmahnete
na troše másla lehce
dozlatova.
✔ Zlatavé barvě a příjemné
vůni pomohou slabé plátky
másla položené na povrch
nádivky těsně před
pečením.
✔ Použití staršího
pečiva má svůj důvod.
Z čerstvého byste vytvořili
lepkavou hmotu, zatímco tři
dny staré se v nádivce tak
snadno nerozmočí. Rohlíky
a housky můžete nahradit
toastovým chlebem nebo
vekou. Po nakrájení je ale
lepší, když je při mírné
teplotě usušíte v troubě.
✔ Z bylinek sáhněte
po čerstvé petrželové nati
nebo kopřivových lístcích.
Zajímavě bude nádivka
chutnat i s medvědím
česnekem, libečkem či
pažitkou. Sáhnout můžete
také po listech z pampelišek
a sedmikrásek, řeřiše nebo
po celerové nati.
✔ Chystáte-li nádivku
bez masa, přidejte do ní
osmahnutou cibulku a česnek. Chuť zvýrazní i houby.
✔ Nádivku lze péci samostatně nebo ji využít jako
náplň do drůbeže a masových kapes.
uzeného, vepřového, případně i králičího nebo
drůbežího masa, jinde si vystačí s uzeným.
Odlehčená varianta připouští i libovou šunku,
pokrm pak ale nemá tak intenzivní masovou
chuť. Tu ale snadno nahradí bylinky a koření,
třeba muškátový oříšek, pepř nebo česnek.
Pečivo se namáčí buď do masového vývaru,
který zvýrazní celkové aroma i chuť, nebo do
mléka, smetany či jejich kombinace. S nimi
je pak nádivka jemnější. Na nádivce si mohou
pochutnat i vegetariáni, stačí maso nahradit
sójovým masem nebo uzeným tofu. Hodí
se i mandlové plátky nebo ořechy, dále pak
houby, jarní cibulka, pórek, brokolice a další
druhy zeleniny.
DOKONALÝ SNÍH
Aby byla nádivka krásně
kyprá, šlehejte vaječné bílky
pozvolna při nižší rychlosti,
kterou zvyšte až ke konci,
aby nevznikly bublinky. Ty
by mohly způsobit nežádoucí
popraskání povrchu.
Nadýchaného sněhu dosáhnete
tak, že k bílkům přidáte pár
kapek šťávy z citronu nebo
malé množství soli.
facebook.com/makro.cz
cE2208_12-13.indd 13
instagram.com/makro_cr 13
15.03.2022 10:36