Leták MAKRO - 30.3.2022 - 24.5.2022 NEPLATNÝ LETÁK - str. 13 *

thumbnail - Leták MAKRO - 30.3.2022 - 24.5.2022 - Produkty v akci - pečivo, houska, buchty, muffin, česnek, špenát, brokolice, petržel, pórek, mleté maso, sekaná, tofu, vejce, Rodinné, pepř, bylinky, libeček, ořechy. Strana 13.
13 / 33

* Platný ve všech prodejnách MAKRO

Produkty v tomto letáku

 
SEDMERO UŽITEČNÝCH TIPŮ N ejčastěji se tomuto oblíbenému pokrmu říká nádivka, názvy se ale liší region od regionu. Setkat se tak můžeme i s výrazem řežábek, sekanice, buchta, nádivina, fašírka nebo hlavička. Hlavička se jí říká proto, že její součástí bývalo kdysi maso z telecí hlavy. A fašírka? Výraz pochází z německého slova „faschierte“, které se překládá jako sekaná nebo mleté maso. Jedná se o pokrm natolik oblíbený, že se osvědčené rodinné recepty dědí z generace na generaci. Servíruje se horký i za studena, jako samostatné jídlo nebo příloha, používá se i jako náplň do masa. SYMBOL JARA Podle velikonočních tradic se nádivka chystala na Bílou sobotu a často sloužila jako hlavní jídlo. Hospodyňky do základu pokrmu, který tvoří vejce, pečivo a jeden nebo více druhů masa, vždycky přidávaly čerstvé zelené bylinky, jež symbolizovaly přicházející, dlouho očekávané jaro. Při příznivém počasí to byly snadno dostupné kopřivy nebo mladé lístky pampelišky či popence, ale i petrželka, libeček nebo čerstvý špenát. Použité suroviny i postup se podle lokality liší – někde dělají nádivku z kombinace Všechny ingredience potřebné pro přípravu velikonoční nádivky najdete v sortimentu makro. ✔ Velikonoční nádivku můžete místo v pekáči upéct v papírových nebo silikonových formičkách na muffiny. Hodí se na svačinu, výlet i jako dárek pro koledníky. ✔ Nádivka bude chutnat ještě lépe, když kostičky pečiva nejprve osmahnete na troše másla lehce dozlatova. ✔ Zlatavé barvě a příjemné vůni pomohou slabé plátky másla položené na povrch nádivky těsně před pečením. ✔ Použití staršího pečiva má svůj důvod. Z čerstvého byste vytvořili lepkavou hmotu, zatímco tři dny staré se v nádivce tak snadno nerozmočí. Rohlíky a housky můžete nahradit toastovým chlebem nebo vekou. Po nakrájení je ale lepší, když je při mírné teplotě usušíte v troubě. ✔ Z bylinek sáhněte po čerstvé petrželové nati nebo kopřivových lístcích. Zajímavě bude nádivka chutnat i s medvědím česnekem, libečkem či pažitkou. Sáhnout můžete také po listech z pampelišek a sedmikrásek, řeřiše nebo po celerové nati. ✔ Chystáte-li nádivku bez masa, přidejte do ní osmahnutou cibulku a česnek. Chuť zvýrazní i houby. ✔ Nádivku lze péci samostatně nebo ji využít jako náplň do drůbeže a masových kapes. uzeného, vepřového, případně i králičího nebo drůbežího masa, jinde si vystačí s uzeným. Odlehčená varianta připouští i libovou šunku, pokrm pak ale nemá tak intenzivní masovou chuť. Tu ale snadno nahradí bylinky a koření, třeba muškátový oříšek, pepř nebo česnek. Pečivo se namáčí buď do masového vývaru, který zvýrazní celkové aroma i chuť, nebo do mléka, smetany či jejich kombinace. S nimi je pak nádivka jemnější. Na nádivce si mohou pochutnat i vegetariáni, stačí maso nahradit sójovým masem nebo uzeným tofu. Hodí se i mandlové plátky nebo ořechy, dále pak houby, jarní cibulka, pórek, brokolice a další druhy zeleniny. DOKONALÝ SNÍH Aby byla nádivka krásně kyprá, šlehejte vaječné bílky pozvolna při nižší rychlosti, kterou zvyšte až ke konci, aby nevznikly bublinky. Ty by mohly způsobit nežádoucí popraskání povrchu. Nadýchaného sněhu dosáhnete tak, že k bílkům přidáte pár kapek šťávy z citronu nebo malé množství soli. facebook.com/makro.cz cE2208_12-13.indd 13 instagram.com/makro_cr 13 15.03.2022 10:36

Další letáky MAKRO

Nejnovější letáky
Hlídač akcí, slev a letáků