Leták MAKRO - 30.3.2022 - 24.5.2022 NEPLATNÝ LETÁK - str. 19 *

thumbnail - Leták MAKRO - 30.3.2022 - 24.5.2022 - Produkty v akci - pečivo, cibule, hrozny, avokádo, fíky, filé, tilápie, mořská štika, mořský ďas, pomazánka, lososová pomazánka, uzená makrela, cottage, eidam, ementál, gorgonzola, tvaroh, žervé, olomoucké tvarůžky, mascarpone, čerstvý sýr, tvarůžky, Skyr, řecký jogurt, máslo, pomazánkové máslo, margarín, zakysaná smetana, smetana, šproty, sardinky, ovesné vločky, pohanka, ořechy. Strana 19.
19 / 33

* Platný ve všech prodejnách MAKRO

Produkty v tomto letáku

 
S nídaně, svačina do školy, oběd do krabičky, občerstvení na výletě, rychlá večeře i pohoštění pro návštěvu. Pomazánky obstojí vždy a všude. Dávají prostor pro improvizaci i fantazii, jsou jednoduché, rychlé a nabízejí obrovské množství kombinací. Můžeme je připravit pikantní i jemné, ve vydatnější i odlehčené variantě a hodí se i k zužitkování zbytků sýrů, masa, pečené zeleniny nebo uvařených luštěnin. Podávat je lze nejen na pečivu, ale i v sendvičích, jako náplň do vajíček, paprik, salátových listů nebo jako dip. Jednotlivé suroviny v pomazánce spojí tvaroh, skyr, řecký jogurt, zakysaná smetana nebo sýry typu cottage, mascarpone, ricotta a žervé. Použít můžete i pomazánkové a klasické máslo, případně majonézu – vzhledem k vyššímu obsahu tuku je lepší s nimi pracovat spíše jako s dochucovadlem. VYVÁŽENÁ KOMPOZICE Výběr ingrediencí lze strávníkům přizpůsobit na míru, a tak není problém připravit zdravou pomazánku pro nejmenší děti, vegetariány, vegany, i ty, kdo jsou v dietním režimu. Výživová doporučení kladou důraz na vyváženost pokrmů, které by měly ideálně obsahovat bílkoviny, sacharidy, vlákninu a tuky s převahou těch rostlinných. Do pomazánky se vejde všechno. Bílkoviny dodáte použitím masa, ryb, vajec, tvarohu, sýrů, ale i luštěnin nebo tofu. O vlákninu se postarají zelenina, ovoce, semínka a luštěniny. Jako zdroj rostlinného tuku poslouží olivový olej, margarín, ořechy, ryby nebo avokádo, z živočišných pak máslo, sýry a kvalitní uzeniny – pozor však na vysoký obsah soli. Příděl sacharidů obstará pečivo, luštěniny, ovesné vločky nebo třeba pohanka. SÝROVÉ VARIACE Ať už sáhnete po sýru tvrdém, s ušlechtilou plísní nebo čerstvém, nemůžete se splést. Z tvrdých patří mezi nejoblíbenější gouda, ementál nebo eidam, a to jak v klasické, tak i v uzené variantě. Experimentujte ale i s dalšími druhy. Pikantnost pomazánka získá, pokud použijete olomoucké tvarůžky. Niva nebo gorgonzola, tedy sýry s ušlechtilou modrou plísní, se skvěle doplňují s česnekem nebo ořechy. A také s ovocem, jako je hroznové víno, hrušky, fíky nebo citrusy. RYBY, RYBKY, RYBIČKY K přípravě pomazánek se hodí ryby vařené, dušené, grilované, uzené, pečené i konzervované. Výbornou pomazánku zhotovíte třeba z uzené makrely, jemně nasekané cibule, žervé a pár kapek citronové šťávy. Treska, mořský ďas, hejk, tilápie nebo rybí filé mohou být jen uvařené ve vodě nebo opečené na pánvi. Dobrou, i když tučnější variantou je pomazánka z lososa – báječně bude chutnat i z toho uzeného. Do pomazánek se běžně přidávají také konzervované ryby, nejčastěji sardinky, šproty nebo tuňák. Pokud si hlídáte energetický příjem, volte variantu ve vlastní šťávě namísto v oleji. facebook.com/makro.cz cE2208_18-21.indd 19 instagram.com/makro_cr 19 15.03.2022 10:50

Další letáky MAKRO

Nejnovější letáky