S
nídaně, svačina do školy, oběd do krabičky,
občerstvení na výletě, rychlá večeře i pohoštění
pro návštěvu. Pomazánky obstojí vždy a všude.
Dávají prostor pro improvizaci i fantazii, jsou
jednoduché, rychlé a nabízejí obrovské množství
kombinací. Můžeme je připravit pikantní i jemné,
ve vydatnější i odlehčené variantě a hodí se
i k zužitkování zbytků sýrů, masa, pečené zeleniny nebo uvařených luštěnin. Podávat je lze nejen
na pečivu, ale i v sendvičích, jako náplň do vajíček,
paprik, salátových listů nebo jako dip.
Jednotlivé suroviny
v pomazánce spojí tvaroh,
skyr, řecký jogurt, zakysaná
smetana nebo sýry typu
cottage, mascarpone,
ricotta a žervé. Použít
můžete i pomazánkové
a klasické máslo, případně
majonézu – vzhledem
k vyššímu obsahu tuku je
lepší s nimi pracovat spíše
jako s dochucovadlem.
VYVÁŽENÁ KOMPOZICE
Výběr ingrediencí lze strávníkům přizpůsobit na
míru, a tak není problém připravit zdravou pomazánku pro nejmenší děti, vegetariány, vegany,
i ty, kdo jsou v dietním režimu. Výživová doporučení kladou důraz na vyváženost pokrmů, které
by měly ideálně obsahovat bílkoviny, sacharidy,
vlákninu a tuky s převahou těch rostlinných. Do
pomazánky se vejde všechno. Bílkoviny dodáte
použitím masa, ryb, vajec, tvarohu, sýrů, ale
i luštěnin nebo tofu. O vlákninu se postarají
zelenina, ovoce, semínka a luštěniny. Jako zdroj
rostlinného tuku poslouží olivový olej, margarín,
ořechy, ryby nebo avokádo, z živočišných pak
máslo, sýry a kvalitní uzeniny – pozor však na vysoký obsah soli. Příděl sacharidů obstará pečivo,
luštěniny, ovesné vločky nebo třeba pohanka.
SÝROVÉ VARIACE
Ať už sáhnete po sýru tvrdém, s ušlechtilou plísní
nebo čerstvém, nemůžete se splést. Z tvrdých
patří mezi nejoblíbenější gouda, ementál nebo
eidam, a to jak v klasické, tak i v uzené variantě.
Experimentujte ale i s dalšími druhy. Pikantnost
pomazánka získá, pokud použijete olomoucké tvarůžky. Niva nebo gorgonzola, tedy sýry
s ušlechtilou modrou plísní, se skvěle doplňují
s česnekem nebo ořechy. A také s ovocem, jako je
hroznové víno, hrušky, fíky nebo citrusy.
RYBY, RYBKY, RYBIČKY
K přípravě pomazánek se hodí ryby vařené,
dušené, grilované, uzené, pečené i konzervované.
Výbornou pomazánku zhotovíte třeba z uzené
makrely, jemně nasekané cibule, žervé a pár
kapek citronové šťávy. Treska, mořský ďas, hejk,
tilápie nebo rybí filé mohou být jen uvařené ve
vodě nebo opečené na pánvi. Dobrou, i když tučnější variantou je pomazánka z lososa – báječně
bude chutnat i z toho uzeného. Do pomazánek se
běžně přidávají také konzervované ryby, nejčastěji sardinky, šproty nebo tuňák. Pokud si hlídáte
energetický příjem, volte variantu ve vlastní
šťávě namísto v oleji.
facebook.com/makro.cz
cE2208_18-21.indd 19
instagram.com/makro_cr 19
15.03.2022 10:50