tuku a velmi vysokým podílem bílkovin
ve svalovině (prsa obsahují téměř 25 %
bílkovin, stehno více než 21 %). Krůta
nabízí až devět druhů mas lišících se
zbarvením (ze 70 % jsou bílá a ze 30 %
tmavá), chutí i konzistencí. Libové, lehce
stravitelné maso má vysoký obsah vitaminu B12 a zvýšené množství minerálů,
jako je železo, vápník, selen a zinek.
Cenná je i aminokyselina tryptofan,
která má příznivý vliv na duševní zdraví.
Téměř třetinu celé hmotnosti krůty
tvoří prsa s křehkým masem vzdáleně
připomínajícím telecí. Maso ze stehen
se svým chuťovým profilem zase blíží
divočině. Na křídlech je pak jemné maso
s chutí blízkou telecímu a kuřecímu.
šťavnaté steaky, spodní část zase
pečeme v celku, ochucenou například
solí, rozmarýnem a česnekem. Stehenní
maso je také báječné k mletí. Skvěle se
hodí k přípravě sekaných rolád i krůtích
burgerů. Protože je tužší, můžeme ho
také marinovat ve víně s kořenovou
zeleninou na francouzský způsob.
Krůtí stehna je vhodné připravovat
také ve vakuu metodou sous-vide při
konstantně nízké teplotě několik hodin.
Maso dokonale změkne a natáhne chuť
a vůni přidaných ingrediencí, například
citrusové šťávy, olivového oleje, šalotky
a bylinek.
Zužitkujte také letky, krk a boky,
které má krůta dobře svalnaté. Toto
maso s vyšším obsahem tuku se
výborně hodí pro přípravu polévek.
profi
TIPY
CO RADÍ ŠÉFKUCHAŘ?
Krůtí prsa tvoří větší a menší sval,
někdy označovaný jako filet. Ten se
výborně hodí na minutkovou úpravu
nebo soté. Větší část se používá na
rolády, případně se mele.
Pokud si chcete připravit klasický
Club Sandwich, měli byste namísto
kuřete použít na plátky nakrájené
vychladlé prso z krůty, opečenou slaninu
a majonézu.
Krůtí stehenní se většinou porcuje
na spodní a horní část kvůli šlachám,
které při pečení ztvrdnou. Z horních
stehen s kůží můžeme připravit chutné
ČERSTVÉ
CHLAZENÉ
ZBOŽÍ NA
OBJEDNÁVKU
PŘI NÁKUPU VĚNUJTE
POZORNOST VZHLEDU – VYBLEDLÁ
ČI DOKONCE NAZELENALÁ BARVA,
POVISLÁ KŮŽE, OSLIZLÝ POVRCH
NEBO ZÁPACH ZNAČÍ, ŽE MASO NENÍ
V DOBRÉ KONDICI A MĚLI BYSTE SE
MU VYHNOUT OBLOUKEM.
ČTĚTE ETIKETY – PROZRADÍ VÁM
INFORMACE O STÁŘÍ A PŮVODU
DRŮBEŽE, ZPŮSOBU CHOVU
A VÝKRMU.
DBEJTE NA SPRÁVNÉ
SKLADOVÁNÍ – CHLAZENOU DRŮBEŽ
UCHOVÁVEJTE V NEJCHLADNĚJŠÍ
ČÁSTI LEDNIČKY A SPOTŘEBUJTE JI
CO NEJDŘÍVE.
Dopřejte si z naší nabídky prémiové české krůtí maso pod
značkou Metro chef s etiketou označující dohledatelnost
původu až ke konkrétnímu místnímu farmáři.
ZBOŽÍ NA
OBJEDNÁVKU
CHLAZENÉ
ČERSTVÉ
CHLAZENÉ
ZBOŽÍ NA
OBJEDNÁVKU
ČERSTVÉ
CHLAZENÉ
Kukuřičné kuře
Kuřecí prsa supreme
Kuře z volného výběhu White
Kuře z volného výběhu Black
• původ: Francie
• bal.: cca 1,5 kg
• cena za 1 kg
• původ: Francie
• bal.: cca 0,6 kg
• cena za 1 kg
• původ: Francie
• bal.: cca 1,5 kg
• cena za 1 kg
• původ: Francie
• bal.: cca 1,5 kg
• cena za 1 kg
159,90 183,
269,90 310,
209,00 240,
209,00 240,
89*
NABÍDKA NA TÉTO STRANĚ PLATÍ 30. 3. – 26. 4. 2022
cE2208_06-11.indd 9
39*
35*
facebook.com/makro.cz
35*
* cena s DPH
ZBOŽÍ NA
OBJEDNÁVKU
V NEJLEPŠÍ
KVALITĚ
instagram.com/makro_cr 9
16.03.2022 14:25