Z
imní období je pro polévky, ve kterých takřka stojí lžíce, ideální. Ostatně, jak se říká,
„polévka je grunt“ a ještě před několika desítkami let bylo pro naše předky naprosto běžné,
že se podávala nejen k obědu a k večeři, ale nahradila i svačiny nebo snídaně. Mnohdy
dokonce představovala jediné vydatné jídlo celého dne.
V jejím základu obvykle figuruje zelenina, je
však vhodné doplnit ji i vhodnými sacharidy,
bílkovinami a zdravými tuky, aby pokrm dobře
zasytil a tělu se dostalo všech potřebných
živin. Čistě zeleninový krém může být chuťově
vynikající, velmi pravděpodobně po něm však
budete mít brzy hlad. Obohatit ho můžete
například krupicí, bulgurem, pohankou,
kuskusem nebo třeba rýží, ideálně celozrnnou.
Obzvlášť vhodné jsou i luštěniny – hrachová
nebo cizrnová mouka, různé druhy čočky
nebo fazole, jež obsahují i bílkoviny. Ty lze
doplnit také vajíčkem, pokrájeným tofu,
libovou šunkou nebo vařeným masem.
K dosažení krémovité konzistence a jemnější
chuti napomůže smetana, pozor však na
vyšší obsah tuku. O něco vhodnější je na
závěr přidat pár kapek kvalitního rostlinného
oleje, který polévce dodá i další rozměr chuti.
Zvolit můžete třeba olivový, dýňový, sezamo-
vý nebo olej z vlašských ořechů. A pokud jde
o hřejivý efekt polévky, povolejte do služby
koření – chilli papričky, zázvor, pepř, skořici
nebo kari pastu.
ZELENINA HRAJE PRIM
KOUZLO VÝVARU
Nejlepším základem polévky je silný vývar.
Vystačíte si jen se zeleninovým, máte-li však
v zásobě drůbeží nebo hovězí, neváhejte ho
použít. Také vývar z uzených žeber nebo
uzených vepřových ocásků dokáže například
luštěninové polévky povýšit na vynikající
gurmánský zážitek.
K nejčastěji využívaným druhům zeleniny
patří zejména kořenová, jako je celer, petržel
a mrkev, dále pastinák, červená řepa, květák,
kapusta nebo kedlubna. Do polévek se hodí
také nejrůznější druhy dýně, která je bohatá
na karoten a při správném způsobu skladování vydrží až do raných jarních měsíců,
podobně jako v Čechách tolik oblíbené zelí.
Neobejdete se pochopitelně bez cibule
a česneku a zapomenout byste neměli ani
na sušené, zamrazené nebo sterilované
houby. Z luštěnin výborně chutná čočka,
cizrna a všechny druhy fazolí – sušené nebo
konzervované, a i lusky.
facebook.com/makro.cz
cE2104_01-32.indb 17
instagram.com/makro_cr 17
19.01.2021 10:30