Leták MAKRO - 3.2.2021 - 30.3.2021 NEPLATNÝ LETÁK - str. 17 *

thumbnail - Leták MAKRO - 3.2.2021 - 30.3.2021 - Produkty v akci - cibule, mrkev, kedlubna, dýně, květák, řepa, zázvor, celer, kapusta, petržel, pastinák, chilli paprička, polévka, tofu, smetana, fazole, mouka, cizrna, čočka, pepř, kari, olej, krém. Strana 17.
17 / 33

* Platný ve všech prodejnách MAKRO

Produkty v tomto letáku

 
Z imní období je pro polévky, ve kterých takřka stojí lžíce, ideální. Ostatně, jak se říká, „polévka je grunt“ a ještě před několika desítkami let bylo pro naše předky naprosto běžné, že se podávala nejen k obědu a k večeři, ale nahradila i svačiny nebo snídaně. Mnohdy dokonce představovala jediné vydatné jídlo celého dne. V jejím základu obvykle figuruje zelenina, je však vhodné doplnit ji i vhodnými sacharidy, bílkovinami a zdravými tuky, aby pokrm dobře zasytil a tělu se dostalo všech potřebných živin. Čistě zeleninový krém může být chuťově vynikající, velmi pravděpodobně po něm však budete mít brzy hlad. Obohatit ho můžete například krupicí, bulgurem, pohankou, kuskusem nebo třeba rýží, ideálně celozrnnou. Obzvlášť vhodné jsou i luštěniny – hrachová nebo cizrnová mouka, různé druhy čočky nebo fazole, jež obsahují i bílkoviny. Ty lze doplnit také vajíčkem, pokrájeným tofu, libovou šunkou nebo vařeným masem. K dosažení krémovité konzistence a jemnější chuti napomůže smetana, pozor však na vyšší obsah tuku. O něco vhodnější je na závěr přidat pár kapek kvalitního rostlinného oleje, který polévce dodá i další rozměr chuti. Zvolit můžete třeba olivový, dýňový, sezamo- vý nebo olej z vlašských ořechů. A pokud jde o hřejivý efekt polévky, povolejte do služby koření – chilli papričky, zázvor, pepř, skořici nebo kari pastu. ZELENINA HRAJE PRIM KOUZLO VÝVARU Nejlepším základem polévky je silný vývar. Vystačíte si jen se zeleninovým, máte-li však v zásobě drůbeží nebo hovězí, neváhejte ho použít. Také vývar z uzených žeber nebo uzených vepřových ocásků dokáže například luštěninové polévky povýšit na vynikající gurmánský zážitek. K nejčastěji využívaným druhům zeleniny patří zejména kořenová, jako je celer, petržel a mrkev, dále pastinák, červená řepa, květák, kapusta nebo kedlubna. Do polévek se hodí také nejrůznější druhy dýně, která je bohatá na karoten a při správném způsobu skladování vydrží až do raných jarních měsíců, podobně jako v Čechách tolik oblíbené zelí. Neobejdete se pochopitelně bez cibule a česneku a zapomenout byste neměli ani na sušené, zamrazené nebo sterilované houby. Z luštěnin výborně chutná čočka, cizrna a všechny druhy fazolí – sušené nebo konzervované, a i lusky. facebook.com/makro.cz cE2104_01-32.indb 17 instagram.com/makro_cr 17 19.01.2021 10:30

Další letáky MAKRO

Nejnovější letáky
Hlídač akcí, slev a letáků