R E C E P T Y, T I P Y
Kvalitní jídlo =
silná imunita
Podzim je pro mnoho lidí nejkrásnějším ročním obdobím. Země je ještě prohřátá od posledních slunečních
paprsků. Brouzdáme se záplavou jasně zbarveného listí a máme zase možnost zabalit se do měkkoučkého kašmírového svetru. S prvním ochlazením ale také přichází podzimní chřipky a nachlazení testující naši imunitu.
Konzumace vhodné stravy má na stav naší imunity zásadní vliv. Každé roční období plodí své potraviny, které
dodají tělu ideální množství a typ vitamínů potřebných pro konkrétní sezónu. Na jaře jsme si užívali živinami nabité klíčky, svěží a čerstvé jako energie jara. V létě jsme v hojném množství konzumovali čerstvou zeleninu, ovoce
a šťávy ochlazující naše tělo v horkých dnech. Na podzim je ale čas vrátit se k masu a tepelně upravené zelenině,
které mají sílu zahřát tělo a vyhnat chlad, který na nás zvenku doráží. Jaké potraviny je vhodné na podzim/zimu
zařadit zpět do jídelníčku?
S E Z Ó N N Í P O T R AV I N Y - P O D Z I M
• houby (vyzkoušejte tradiční kyselicu - str. 28)
• dýně (tipy, jak zpracovat dýni najdete od str. 32)
• zelí
• vlašské a lískové ořechy
• červená řepa
• kořenová zelenina, tuřín, fazole, kukuřice
• švestky, hrušky, jablka, brusinky
• zvěřina
S E Z Ó N N Í P O T R AV I N Y - Z I M A
• kvašená zelenina a zelí
• růžičková kapusta, bílé zelí, kadeřavá kapusta, pórek
• kořenová zelenina, dýně, brambory
• hrušky, jablka, křížaly, sušené švestky
• zavařeniny (recept na dýňový kompot na str. 33)
• maso, ryby ze zimního výlovu
• zázvor
• jedlé kaštany
V H O D N É KO Ř E N Í
Zařaďte pepř, chilli, zázvor, česnek, kmín, kari
a masalu, bobkový list, hřebíček, hořčici, koriandr,
muškátový oříšek, kardamom, nové koření.
C O N AO PA K T Ě LO O S L A BU J E
• syrová strava a čerstvě lisované šťávy
• přemíra živočišných tuků
• přemíra mléčných produktů
• grilované a smažené pokrmy
PODZIM - ZIMA 2021-2022
23