R E C E P T Y, T I P Y
Dýně,
Při správném skladování vydrží
dýně sice až do jara, ale je lepší
ji zpracovat. Určitě každý zná
dýňovou polévku, dýňový
koláč, ale dýni můžete
třeba také upéct.
královna podzimu
Vyberte menší dýně, odkrojte kousek zhruba 2 cm pod stopkou
(jako pokličku), vydlabejte semínka a trochu dužiny. Nechte alespoň 5 mm okraj a naplňte je masovou, sýrovou nebo houbovou
směsí – podle toho, co máte rádi. Určitě doplňte oblíbeným kořením či bylinkami. Pokud nemáte, postačí sůl a pepř. Přiklopte
a pečte v pekáčku doměkka a dozlatova. Z oboustranného pekáče můžete využít jak hluboký, tak mělký díl.
Dýňový koláč
K přípravě potřebujete:
280 g hladké pšeničné celozrnné mouky
80 g másla
140 g moučkového cukru
1 vejce
Na náplň potřebujete:
560 g tvarohu
150 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového cukru
2 žloutky
šťávu a najemno strouhanou kůru
z jednoho citronu
340 g dýně, oloupané a nakrájené na kostičky
¾ sáčku vanilkového pudinku
POSTUP:
Suroviny na těsto promíchejte a prohněťte, vyválejte na plát
o síle cca 0,5 cm a přeneste do nepřilnavé koláčové formy.
Přečnívající kraje seřízněte. Náplň: tvaroh, moučkový cukr,
vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a šťávu, dýni a vanilkový pudink rozmixujte dohladka a směs vlijte na připravené
těsto. Pečte ve vyhřáté troubě na 180-200 °C přibližně 45 minut. Před podáváním ještě pocukrujte moučkovým cukrem
smíchaným s vanilkovým cukrem.
32
Oboustranný
pekáč AROMA
43x30 cm
123767
1 499,-
Koláčová forma
GRANDE
nepř. povrch,
pr. 28 cm
120014
Cukřenka
139,-
99,-
nerez, pr. 7 cm
150275
ORION MAGAZÍN