R E C E P T Y, T I P Y
Pomazánka z červené řepy
je tak růžová, že ji určitě neodmítne žádná malá slečna
a nadchnete s ní i starší milovnice růžové barvy. Oživí
stůl na každé oslavě i posezení s přáteli.
K přípravě potřebujete:
250 g vařené červené řepy
150 g plnotučného tvarohu
50 g sýru feta
1 stroužek česneku
Servírovací/krájecí prkénko
142598 cca 34 cm 239,142599 cca 44 cm 299,-
DŘ
E
A K VO
ÁC
IE
POSTUP:
Rozmixujte v robotu oloupanou vařenou a na menší kousky nakrájenou řepu sekacím nožem na hrubší drť. Přidejte prolisovaný česnek, tvaroh a mixujte do hladké pomazánky. Nakonec přidejte rozdrobenou fetu a naposledy
krátce promixujte. Pokud je to potřeba, zlehka dosolte. Chutná výborně na jakémkoli pečivu. Třešničkou na dortu
bude kousek pažitky, petrželky nebo bazalky.
Řepný koláč
Pečicí kameny
kamenina
více na str. 30
K přípravě potřebujete:
1 křehké těsto
200 g kysané smetany
2 žloutky
špetku soli, špetku kmínu
350 g vařené a oloupané
červené řepy
75 g fety
POSTUP:
Troubu předehřejte na 170 °C. Na pečicí kámen položte těsto rozválené na kruh o průměru cca 35 cm. V misce promíchejte zakysanou
smetanu, žloutky, sůl a kmín. Tuto smetanovou směs rozetřete na těsto, ale ne až do kraje, nechte 5 centimetrů od kraje volných.
Řepu nastrouhejte nahrubo na smetanovou náplň. Fetu rozdrobte
a přidejte ji na řepu. Okraje těsta postupně po malých kouscích přehněte kolem dokola přes náplň tak, aby vznikl rantl a náplň nemohla
vytéct mimo těsto.
Pečicí kámen vložte do trouby a pečte 30 minut, až okraje těsta zezlátnou, smetanová náplň ztuhne a feta se částečně rozteče. Můžete ho
podávat teplý i studený, doplňte ho oblíbenými čerstvými bylinkami.
K řepě se hodí tymián, bazalka, petrželka.
PODZIM - ZIMA 2021-2022
37