R E C E P T Y, T I P Y
Neobyčejně obyčejná
pečená povidla
připravíte pomalým vypékáním ovoce v troubě. Nevyžaduje to žádnou velkou
námahu ani pozornost. Pomalu se odpařují a zahušťují. Přidáním cukru prodloužíte trvanlivost povidel. S přidáváním koření buďte opatrní.
Původně se pro výrobu povidel používalo ovoce sušené. Ovoce by mělo být zcela
dozrálé, případně už přešlé prvními nočními mrazíky, aby byl vyšší přirozený
obsah cukrů. Povidla se používají jednak přímo jako sladká pomazánka na chleba či jiné pečivo, jednak jako sladká náplň do buchet, koláčů, šátečků, knedlíků
a dalších pokrmů.
Hrušková povidla
K přípravě potřebujete:
2 kg hrušek
2 lžíce octa
300 g cukru
lžičku skořice, 3 hřebíčky, badyán
POSTUP:
Oloupané a na větší kousky nakrájené hrušky vložte do hlubšího pekáče vyloženého mokrým pečicím
papírem. Pokapte octem a vložte do vyhřáté trouby
(230–250 °C). Pečte přibližně 30 minut bez míchání. Pokud jsou hrušky méně šťavnaté, přidejte před
vložením do trouby trochu vody. Po pečení posypte
polovičním množstvím cukru, tmavé ovoce z vrchu
můžete otočit dospod a opět pečte přibližně 25 minut bez míchání. Pak přidejte druhou polovinu cukru
a ještě dopečte, dokud nejsou dost hustá. Přisypte
koření a horká povidla plňte do sklenic, která zavíčkujete a otočíte na 10 minut dnem vzhůru. Pozor na
popálení.
Švestková povidla
K přípravě potřebujete:
švestky
100 g cukru na 0,5 kg švestek
20 ml octa na 0,5 kg švestek
POSTUP:
Švestky očistěte, zbavte pecek a rozmixujte. Promíchejte s odměřeným cukrem a octem, zakryjte a nechte odstát – klině přes noc, minimálně ale 2 hodiny. Odstáté
švestky dejte do pekáče a vložte do trouby rozehřáté
na 230 °C. Nechte péct asi 30 minut. Poté snižte teplotu na 140 °C a pomalu dopečte, dokud nejsou povidla
hustá a tmavá. Horká povidla plňte do sterilovaných
skleniček. Zakápněte trochou rumu a uzavřete. Skladujte v chladu.
Sklenice a víčka různých velikostí a tvarů najdete na www.oriondomacipotreby.cz nebo v obchodech ORION tvoříme vaši domácnost.
Škrabka
140701 pravá
140704 levá
PODZIM - ZIMA 2021-2022
Smaltovaný pekáč s víkem
127020 28,5x18,5 cm 559,599,127021 34,5x23 cm
699,127022 38,5x25 cm
127023 42,5x27,5 cm 799,-
45,45,39