Elixír
zdraví
R E C E P T Y, T I P Y
v podobě
kvašené
zeleniny
Hrnec na
nakládání
PICKLES
1,3 l
127601
399,-
Zelenina kvašená pomocí bakterií mléčného kvašení obsahuje velké množství vitamínů, enzymů a minerálů. Aktivuje imunitní systém v boji proti bakteriím a virům, posiluje organismus proti infekcím, podporuje
tvorbu krve a hormonů. Doporučená denní dávka jsou 2 polévkové lžíce kvašené směsi. Pickles je tak ideální
oblohou k hlavnímu jídlu nebo přísadou do salátů.
1.
2.
3.
4.
Kvašená zelenina je velmi jednoduchá na přípravu.
Její příprava zahrnuje 4 kroky:
příprava zeleniny (omytí, oškrábání, nakrájení,
nastrouhání)
smíchání se solí a promačkání
natlačení do nádoby
zatížení a kvašení
Základní recept
K přípravě potřebujete:
500 g bílého hlávkového nebo čínského zelí
400 g další zeleniny (cibule, mrkev…)
20 g zázvoru
1 jablko
2 lžičky soli (15–20 g)
Využití PICKLES: jako součást hlavního jídla, náplň do slaných placek, tortil, sendvičů, slaných závinů, jako příloha
k hamburgeru, grilovanému masu, do salátů…
Oblíbené kombinace zeleniny na PICKLES:
bílé zelí + cibule + mrkev (+ jablko + zázvor + kmín)
bílé zelí + paprika + mrkev + jarní cibulka (nebo medvědí česnek)
bílé zelí + červená řepa + mrkev + jablko + anýz
bílé zelí + cibule + zázvor + jablko
bílé zelí + červená řepa + křen + jablko
bílé zelí + cibule + kopr + kmín nebo hořčičné semínko
červená řepa + kedlubna + cibule
čínské zelí + mrkev + cibule + paprika
Dodržujte množství soli:
1 kg zeleniny/1 velká lžička soli (15–20 g).
Dodržujte důkladnou hygienu.
POSTUP:
Zeleninu omyjte, zelí nakrájejte na tenké nudličky, ostatní zeleninu nakrájejte nebo nastrouhejte nahrubo. Zázvor
a jablko nastrouhejte najemno. Přidejte sůl. Velmi dobře zeleninu promačkejte (3–5 minut), aby pustila maximum tekutiny. Zeleninu do hrnce vkládejte postupně po vrstvách, každou vrstvu důkladně pomačkejte, aby se
uvolnilo co nejvíce šťávy. Pokud je šťávy málo, dolijte vodou, aby byla všechna zelenina ponořená. Po ukončení
kvasného procesu rozdělte zeleninu do menších skleniček a skladujte je v ledničce. Vydrží vám až půl roku.
Používejte čerstvou a neponičenou zeleninu. Větší podíl dejte šťavnaté zeleniny (mladé zelí, čínské zelí, mrkev,
cuketu, řepu, cibuli, kedlubnu, přidejte jablíčko), abyste měli dostatek tekutiny. V menším množství přidejte i sušší
zeleninu (červené zelí, celer, pórek, jarní cibulku).
42
ORION MAGAZÍN