KUCHYNĚ
ZELENÁ BUDDHA
MISKA S AVOKÁDEM,
HUMMUSEM Z ČERVENÉ
ŘEPY, ZELENINOVÝMI
KARBANÁTKY
A SEZAMOVOU OMÁČKOU
6 minut, dokud nebude měkký. Násled-
ně ho scedime a necháme vychlad-
nout. Cibuli očistime, nakrájíme na
menši kousky a vložime do kuchyňské-
ho robota. Přfisypeme ovesné vločky
a rozmixujeme, aby se obě suroviny
spojily. Do vzniklė směsi přidáme špe-
nát, petrželovou nat, bazalku, socezené
fazole, uvařený a vychladnutý hrášek,
sůl a pepř. Mixujeme, dokud nevznikne
jednotné hladké těsto. Rukama z něj
vytvarujeme čtyři karbanátky a z každé
strany je potřeme olivovým olejem.
Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme do
něj připravené karbanátky a ze všech
stran je opékáme 4-5 minut. Když jsou
hotové, odložime si je stranou.
3. Připravime si sezamovou omáčku.
V malé misce smicháme tahini (se-
camovou pastu), vodu, olivový olej,
citronovou štávu, javorový sirup a sůl.
Přidáme prolisovaný česnek, černý
sezam a vše pořádně promicháme.
4. Do hrnce nalijeme vodu a přivede-
me ji do varu. Quinou propláchneme
a dáme do vrouci vody. Stáhneme
plamen a vařime 15 minut. Následně ji
sundáme z plotny, přiklopime pokličkou
a necháme 10 minut odstát.
5. Poskládáme buddha misku. Její dno
TIPY NA DOCHUCENÍ SALÁTŮ
O Doba přípravy: 1 hod. 45 min.
TIt Počet porcí: 4
• 200 g nevařené quinoy • 400 ml vody
•1 avokádo • 2 zelená rajčata
• 50 g polničku • 2 mrkve • 2 čajové
Tesco Směs olejnatých semen,
proslazeného ovoce a kokosových
plátků, 100 g
Ižičky černého sezamu
HUMMUS:
• ½ červené řepy • % plechovky cizrny
• 70 g tahini (sezamové pasty)
•1 stroužek česneku • 1 citron
• 2 polévkové Ižice olivového oleje
• ½ čajové Ižičky mletého kminu
• ½ čajové Ižičky soli • 1 polévková
Ižice petrželové natě
Tesco Směs loupaných semen,
ZELENINOVÉ KARBANÁTKY:
•1 cibule • 45 g ovesných vloček
• 300 g hrášku • 30 g čerstvého
špenátu • 3 polévkové Ižíce čerstvé
petrželové natě • 3 polévkové Ižice
kustovnice čínské
a plátků mandlí, 150 g
čerstvé bazalky •1 plechovka bilých
fazoli • 2 polévkové Ižíce olivového
oleje +2 polévkové lžice oleje na
pánev • sůl a pepř
zakryjeme porcí quinoy. Potom přidáme
avokádo, čtvrtky rajčat, očištěnou a na
proužky nakrájenou mrkev, zeleninové
karbanátky a řepový hummus. Nakonec
přidáme polníček, posypeme ho černým
sezamem. Stači už jen přelit sezamovou
omáčkou a můžeme servirovat.
SEZAMOVÁ OMÁČKA:
• 65 g tahini (sezamové pasty)
•3 polévkové Ižíce vlažné vody
•2 polévkové Ižice citronové štávy
• 2 polévkové lIžice olivového oleje
1 stroužek česneku • 1 čajová Ižička
javorového sirupu • % čajové Ižičky soli
• 2 polévkové Ižice černého sezamu
Tesco Směs tykve, piniových
oříšků, pražených krutonů, oliv
a rajčatových lupinků, 150 g
Odhadovaná výživová hodnota na 1 porci:
Energeticke Bakoviny
hodnota
Tuky
Socharidy
h675 kcal 61g 85g 155g
1. Začneme s přípravou řepového
hummusu. Červenou řepu oloupeme,
položime na plech vyložený pečicím
papírem a pečeme přibližně 35 minut
v předem vyhřáté troubě na 200 °C
úplně doměkka. Necháme vychladnout.
Cizrnu scedime a vložíme do mixéru,
přidáme upečenou červenou řepu,
tahini, očištěný česnek, kůru a štávu
z atronu, olej, sůl, kmin a petrželovou
nat. Vše rozmixujeme dohladka. Hotový
humus si odložime bokem.
2. Dále si připravime zeleninové kar-
banátky. Hrášek vaříme přibližně
77