KUCHYNĚ
Velikonoce na talíři ve světě
Stejně jako my máme typická jidla, která nám nesmějí během velikonočních svátků
chybět na taliři, je mají i ostatní národy. Jakým jídlem oslavují tyto svátky v Řecku,
Rusku, Španělsku či v Latinské Americe?
Text: Anna Onderková
Když jsem byla malá, Velikonoce
byly v naší východoslovenské
rodině přímo posvátné. Kromě
tradic spojených s pomlázkou a oblé-
vačkou byly tyto svátky vždy i o jidle.
Voňavý čerstvě upečený mazanec,
vajička, klobásky, vařená šunka a křen
nesměly po několikadennim půstu na
stole chybět. V dospělosti, když jsem
začala intenzivně cestovat, jsem ale
stále častěji velikonoční svátky trávila
v zahraniči. Jednou to byly Filipiny,
jindy Thajsko, Srí Lanka či Kambodža.
Bavilo mě sledovat zvyky, které se
zejména ryby, nejčastěji své oblibené
slanečky. Proto na Bilou sobotu pořá-
dají slanečkové průvody, kdy se s nimi
loučí a vitaji na svých stolech řeznic-
ké a uzenářské výrobky. Téch si během
svátků užívají do sytosti. Tradičním
irským velikonočním jidlem je pórko-
vá polévka a pečené jehněči maso.
Všechna vajíčka, která slepice snesou
na Velký pátek, jsou označena křížkem
Specialitu mämmi připravují
o Velikonocích ve Finsku.
a každý správý Ir musi snist alespoň
jedno. Jehněči je populární
iv sousední Británii. Recepty na vý-
bomé pečené jehněčí kýty se předá-
vaji z generace na generaci a jako
přiloha se podává dušená zeleni-
na, zeli, brambory a tradiční mátová
omáčka, Angličané si potrpi i na vajič-
ka, přičemž na Velikonoce nekonzu-
mují jen ta klasická slepičí, ale vytahují
trumfy v podobě pštrosích, křepelčích,
krůtích či bažantích vajec. Čim origi-
nálnější a netradičnější, tim lépe. A co
takoví Rusové? O těch je známo, že
své pravoslavné Velikonoce oslavuji
o pár dni později než my. To ale nezna-
mená, že jejich svátky nejsou velkole-
pé. Právě naopak, potrpi si na tradice
a také jídlo. Po čtyřdennim půstu pñ-
cházejí jarní hody zvané maslenica.
Během nich připravují domáci lívan-
ce zvané bliny, které jedís kaviárem
a medem. Maji zvyk, že ty první, které
upečou, darují chudým. Na slavnost-
ním stole nechybí domácí chléb kulich,
zdobená vajíčka a mazanec. Je jiný
než ta východoslovenská. V Rusku jde
o dezert ve tvaru pyramidy, který se
pňpravuje ze smetany, tvarohu, másla,
vajec, koření, ořechů, mandli a kando-
s Velikonocemi spojují v cizině. Někde
je oslavují ve velkém, jinde jsem musela
vysloveně hledat křestanskou či židov-
skou komunitu, abych si užila alespoň
trochu velikonoční atmosféry. Nejvic
mě vždy bavilo ochutnávat tradiční
jidla, která jednotlivé národy
u přiležitosti tohoto svátku pipravuji.
nesmi chybět národní koláč mazurek.
Ten pečou z piškotového nebo marci-
pánového těstaa plní ho fiky, rozinka-
mi, ořechy či mandlemi. Tradiční polská
velikonoční snídaně se neobejde ani
bez bilého boršče. Tato polévka se při-
pravuje z kvasu vyrobeného z pše-
ničné mouky a vody. Na konci se do
boršče přidává smetana, na kostičky
nakrájená klobása, natvrdo uvařená
a nakrájená vajička a velké množství
strouhaného křenu. Němci zase dodr-
žuji zvyk, že na Zelený čtvrtek se podá-
vaji zelená jidla. Proto nedaji dopustit
na svou kerbelsuppe, tedy polévku z
natě kerbliku, který je podobný petr-
želi. Tu jedi s natvrdo uvařenými vajičky.
Mazurek je tradiční velikonoční
koláč, který pečou v Polsku.
Severské země také slavi Velikonoce
po svém. Dánské pivovary vaří speci-
ální velikonoční piva, která jsou
mnohem silnější než obvykle,
a Finové pipravuji svůj tradiční dezert
mämmi. Že jste o něm ještě neslyšeli?
Je podobný ovesné kaši, která vznik-
ne smicháním vody a žitného sladu.
Po dlouhém a pomalém pečení se ná-
sledně mämmi podává se smetanou
a cukrem.
ZNÁTE MAZUREK A MÄMMI?
V sousedním Polsku, podobně jako
v našich končinách, patří k symbolům
Velikonoc takzvaný požehnaný košik.
Do kostela v něm přinášejí kra-
slice, chléb, klobásky a další pochuti-
ny, které si nechaji požehnat. V košiku
vaného ovoce.
VAJÍČKA NA VŠECHNY
ZPŮSOBY
V Irsku lidé poctivě dodržuji předve-
likonoční půst, během kterého jedi
JIŽNÍ ZVYKY
Země na jihu Evropy maji také svá ty-
pická jidla, která neobjevite nikde jinde.
Na Kypru se hospodyňky předháněji
10