Zavařovací
125 ml, 6 ks
Rajská chuť léta
sklenice
200 ml, 6 ks
DELLA CASA
400 ml, 3 ks
700 ml, 3 ks
od 199,-
Rajče jedlé má původ u Aztéků, odkud se přispěním španělských
dobyvatelů zakutálelo až do Evropy. Zadařilo se mu natolik, že se
ho dnes ze všech druhů zeleniny zkonzumuje na světě njvíc.
Rajská jablíčka Čechům přirostla k srdci.
Najdete je na našich záhonech, ve sklení-
cích, i na balkonech bytových domů. Proč
jsme si je tak oblíbili? Protože chutnají
skvěle a jsou velmi zdravá. Obsahují
vitamíny řady B, C, E a zdroj vitamínu A,
beta-karoten. Z minerálních látek stojí za
zmínku například železo, vápník, draslík,
Jazykové okénko
Že Aztékové obohatili světovou kuchyni
i slovník, dokládají slova xocoatl
(čokoláda), chīlli a huacatl (avokádo).
Aztécký název pro rajče tomatl přetvořila
španělština v tomate, a z ní ho převzaly
mnohé jazyky, například angličtina
a francouzština. Italština pojmenovala
nový druh zeleniny vzletněji pomo d'oro
(zlaté jablko) a odtud se název rozšířil do
dalších jazyků, například polštiny
a ukrajinštiny.
Český název rajské jablko vznikl v době
národního obrození jako mnoho dalších
slov překladem z němčiny
(Der Paradiesapfel = rajské jablko).
hořčík a zinek. Množství antioxidantu
lykopenu (červeného barviva), který podle
vědců snižuje riziko rakoviny a srdečních
onemocnění, se v rajčatech zvyšuje tepel-
nou úpravou.
Přinášíme několik tipů na jejich zpracování
pomocí vychytávek, které vám značně
usnadní práci. Začneme domácím keču-
pem, který babičky rády připravují pro svá
vnoučátka. Budeme pasírovat, mixovat,
sušit a vařit, aby ani jedno rajčátko nepři-
šlo nazmar. Tak s chutí do rajčat!
Výrobek získal
ocenění
reddot award 2017
Zdravě vysoký tlak
• snadné nastavení tlaku pomocí symbolů
• pohodlné otevírání a zavírání jednou rukou
• indikátor tlaku během vaření
• 4 bezpečnostní pojistky
• třívrstvé sendvičové dno
Babiččin
domácí kečup
winner
Tlakový hrnec ULTIMA
od 3 349,-
4,0 I. 3 799,-
6,0 I. 3 999,-
4,0 + 6,0 I. 5-699,- 4 549,-
7,5 I. 4199,- 3 349,-
• 2 kg rajčat • 2 velké cibule
• 2 jablka • 150 g krupicového cukru
• 120 ml jablečného octu • 60 ml vody
• 5 kuliček pepře · 5 hřebíčků
• 5 kuliček nového koření · 4 bobkové listy
• 4 stroužky česneku • 1 Ižička soli
• 1 Ižíce sladké papriky
Unima
Rajčata, jablka a cibuli nakrájejte na větší
kousky, stroužky česneku na polovinu.
Vše vložte do tlakového hrnce, přidejte
cukr, ocet, vodu, veškeré koření a vařte
20 minut. Po uvaření vyjměte koření
a směs rozmixujte dohladka, potom ji
ještě propasírujte. Pokud byla rajčata
šťavnatější a kečup je řidší, ještě ho
zredukujte dalším vařením do požadované
konzistence.
NÁŠ TIP: Ostrý kečup vyrobíte přidáním
chilli papriček do základu. Můžete ho
uvařit i v hrnci, ale vařením v „papiňáku“
šetříte čas a energii.
29