Dvojí podoba kaštanů
Český podzim, to je pouštění draka a sbírání kaštanů, plodů stromu jírovec madal
neboli kaštan koňský. Děti z nich vyrábějí zvířátka, my dospělí je nosíváme po kapsách
a uklidňuje nás jejich dotek. Kaštanovník setý, lidově jedlý kaštan, je u nás rozšířený
mnohem méně a překvapivě nepatří do stejné čeledi jako jírovec. Jeho plody jsou ukryty
v nepříjemně pichlavé slupce, jsou ale výjimečně zdravé a chutné, takže se vyplatí
natáhnout si rukavice, pár jich nasbírat a připravit něco dobrého na zub. Třeba podle
jednoho z našich receptů.
Jírovec madal
Aby úroda nebyla v pytli
Dobře uskladněné potraviny vydrží
déle čerstvé. Pytlíky z přírodní juty jsou
vhodné na uskladnění zeleniny a ovoce,
ořechů i kaštanů. Jsou prodyšné, pevné
a zevnitř omyvatelné.
Pytlík na
Pytlík na
zeleninu
zeleninu
4FOOD 2,5 1
4FOOD 8,51
179,- 289,-
Termoska s hrníčkem
CONSTANT CREAM, nerez
0,3 1.529,- 399,-
0,51. 579,- 449,-
0,7 1. 759,- 589,-
1,0 1.819,- 639,-
od 399,-
Na horký čaj i svařák
Nerezová termoska s hrníčkem
s praktickým ouškem je při běžném
použití nerozbitná. Díky kvalitnímu
silikonovému těsnění neteče.
Kaštanovník setý
neboli jedlý kaštan
Kleště na
jedlé kaštany
PRESTO
159,-
119,-
Pusťte se s kaštanem do křížku
Na podzim si čerstvé kaštany můžete nasbírat nebo koupit v obchodě. Abyste si
vychutnali jejich jemnou, nasládlou chuť, musíte je tepelně upravit. A to se neobejde bez
narušení slupky na vypouklé straně, bez kterého by se z kaštánku stala v troubě bomba.
Běžné je vykrajování křížku nožem, není to však jednoduché ani bezpečné. Zubatá čepel
kleští z prvotřídní oceli si se slupkou poradí ve vteřině. Kaštánek připravíte jedním stiskem
a zaručíte mu dobré propečení a snadné oloupání. Umyté naříznuté kaštany naskládejte
na plech řezem nahoru a pečte prudce po dobu 10 minut při teplotě 200 °C. Když začnou
vonět a v místě řezu se otevřou, jsou připraveny.