![]() |
Prolistujte si tento leták obchodu coop TIP platný od 22.6.2022 do 5.7.2022 a podívejte se na nejnovější nabídku. Na 10 stránkách tohoto aktuálního letáku najdete to nejlepší zboží z kategorie Hypermarkety a supermarkety. Tento leták coop TIP nabízí slevy na více než 328 produktů, které určitě patří mezi zboží, co rádi a často kupujete! Pokud chcete při vašem dalším nákupu v obchodě coop TIP ušetřit, nezapomeňte si prolistovat tento leták celý od strany 1 až po stranu 10. Na aktuální stránce najdete akce na jogurt, bílý jogurt, gouda, šunka, světlé pivo, máslo, minerální voda, nicméně coop TIP v celém letáku nabízí mnoho dalších slev např. na šunka, párky, salám vysočina, sekaná, klobása. Pokud chcete nakupovat chytře a ušetřit podstatnou část nákladů na váš příští nákup ve vašem oblíbeném obchodě coop TIP, neměli byste si nechat ujít tento leták plných skvělých cen a úžasných slev. Vracejte se na Kompas Slev každý den a nepřijdete už o žádnou skvělou akci vašich oblíbených obchodů.
Káva je v mnoha zemích fenoménem. A Česká republika není výjimkou. Pokud chceme někoho pozvat jen tak na kus řeči, většinou ho pozveme na kávu. Dalo by se tedy říct, že tento nápoj boří i společenské hranice a přináší lidem možnost snáze zahájit komunikaci.
Káva je také vynikajícím stimulantem. Mnoho lidí si bez dobrého šálku neumí představit svůj ranní start do nového dne. Pomáhá nám lépe se koncentrovat a také mít více energie. A právě o tom vypráví legenda, která je s kávou spojená. Jednoho dne vyhnal pasáček v jemenských horách stádo koz na místo, kde rostly keře s červenými plody. Kozy ochutnaly a vesele skotačily. Opat z nedalekého kláštera připravil odvar z těchto plodů mnichům. Ti sice neskotačili, ale zato vydrželi delší dobu na modlitbách. A pak už byla krátká cesta k tomu, aby se plody usušily, rozemlely a ze vzniklého prášku se uvařila první káva. Jestli se tato historka zakládá na pravdě, už se asi nedozvíme, ale jisté je, že káva bude trvalou součástí našich životů.
Než se káva dostane do vašeho šálku, projde několika náročnými fázemi úprav. Proto bychom měli vědět, jak správně připravit dobrý šálek kávy. Podle průzkumů je jednou z nejoblíbenějších značek mezi všemi druhy kávy Jihlavanka. Zrna pro její výrobu pocházejí z různých částí světa. Je to především z toho důvodu, aby se zachovala kvalita chuti i aromatické stránky této kávy. Tato káva vzniká složením ze dvou základních druhů. Jedná se o Robustu a Arabicu.
Robusta zvolená pro Jihlavanku většinou pochází z Vietnamu a Arabica se dováží převážně z Brazílie. Kávová zrna procházejí náročnou úpravou, jejímž základem je pražení horkým vzduchem při teplotě, která dosahuje 200 až 240 °C. V této horké vzdušné lázni setrvají zrna kolem dvou až tří minut. Technologie pražičky je velice promyšlená a propracovaná. Horký vzduch pomáhá zrnům v cirkulaci a tím pádem projde pražením každé jednotlivé kávové zrno. Horký vzduch se pro pražení osvědčil především proto, že tím káva dostane svou specifický a žádaný kyselý i hořký nádech. Pro zachování kvality chuti i aroma Jihlavanky je nutné po pražení zrna rychlým způsobem zchladit. Tajemství vyvážené chuti kávy Jihlavanka tkví také v tom, že se jednotlivé odrůdy praží zvlášť a poté se smíchají do konečné podoby.
Máslo je pochoutka i cenná surovina v kuchyni. Jeho výroba byla na vesnicích vždy výhradní záležitostí hospodyně. Možná by se při sledování starého filmu nebo dobového dokumentu zdálo, že stloukání másla byla v podstatě jednoduchá záležitost. Není tomu tak. Technologie je sice jednoduchá, ale práce byla namáhavá a docela zdlouhavá.
Pokud chtěla hospodyně získat kilogram másla, pak musela do máselnice nalít dva a půl litru smetany. Smetana nesměla být příliš studená. Ideální teplota byla tak dvanáct stupňů. A pak už se mohlo začít stloukat máslo. Zprvu to šlo snadno, ale jak se začaly tvořit první máselné hrudky, práce se stávala stále namáhavější. Na otázku, jak dlouho se máslo tímto způsobem vyrábělo, není jednoduchá odpověď. Podle toho, jak byla hospodyně zručná a také rychlá.