Džem z jahod a broskví
D OBR Á HOSPODY Ň K A
0,5 kg jahod
0,5 kg broskví bez pecky
500 g cukru
JamFix 2:1
Ovoce očistěte a rozmixujte na hladké
pyré. JamFix dobře promíchejte s cukrem a přidejte k ovoci. Společně přiveďte k varu a sbírejte případnou pěnu. Po
5 minutách můžete plnit do vyvařených
skleniček. Hrdla a víčka skleněných
dóz je možné vydezinfikovat pálenkou.
Skleničky na šroub otočte dnem vzhůru. Jestli máte skleničky s gumičkou,
musíte je po uzavření ještě sterilovat
10 minut v zavařovacím hrnci.
Elektrický zavařovací hrnec
PRESIDENT
smaltovaný, 27 l
112727
2599,Mechanická kuchyňská váha
s miskou, plast, kov, 13 kg
130532
899,-
Otvírák na konzervy LUXY
pochrom. kov, d. 17 cm
140880
239,-
Kuchyňská digi. váha
s miskou, plast, 5 kg/3 l
131810
549,-
Malinový džem
s nádechem kokosu
500 g malin
250–300 g cukru
200–250 ml kokosového mléka (z plechovky)
1 citrón
1 vrchovatou lžičku ovocného pektinu
½ lžičky kyseliny citrónové
Nejprve si připravte čisté skleničky, ideálně sterilované. Na toto množství džemu vám vystačí dvě o objemu
250 ml. Maliny vložte do hrnce a podlijte je 1–2 lžícemi
vody. Pozvolna je krátce rozvařte. Přidejte kokosové mléko
z plechovky, ideálně více tuhé části mléka než tekuté a přidejte cukr. Z citrónu vymačkejte šťávu, pektin promíchejte
s lžící cukru a oboje přidejte k malinám. Dobře promíchejte, ať se pektin rozpustí. Nakonec vmíchejte kyselinu citrónovou a ještě pár minut povařte. Test hustoty
džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu,
počkáte až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká,
můžete ještě horký plnit do čistých a suchých skleniček.
Důkladně je uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na
15 minut. Jestliže máte skleničky s gumičkou, musíte je
po uzavření ještě sterilovat 10 minut v zavařovacím hrnci.
14
ORION MAGAZÍN